0
     

Košík je prázdný

PAELLA VALENCIANA RECEPT

Suroviny (Španělé uvádí 4 - 5 porcí, ale je to spíše 5 - 7)

100 ml Olivový olej Extra Virgen
1000 g kuřecí maso (kousky s kostí)
500 g králičí maso (kousky)
100 g kuřecí játra (nemusí být)
350 g zelené fazolové lusky (velké, ploché)
150 g čerstvé velké bílé fazole
400 g rajčata
500 g rýže kulatozrnná, nejlépe „Bomba“ El Avion DO
Sůl
1/2 lžíce Mletá sladká paprika Roja El Avion
Šafrán El Avion (cca 15 snítků)
Potravinářské barvivo ze šafránu El Avion
2 větvičky rozmarýnu
2 citróny
Cca 3 l vody

Postup:

Nalámeme si fazolové lusky na kousky 6-8 cm dlouhé, kraje odstraníme. Na struhadle nastrouháme napůlená rajčata a slupku vyhodíme. Do středu pánve nalijeme olivový olej a počkáme, až se olej rozpálí. Olej osolíme vložíme kousky masa, také osolíme a opékáme do zlatova, poté přidáme kuřecí játra. Jakmile je vše do zlatohněhněda opečené, přidáme na střed pánve nalámané fazolové lusky, chvilku poté fazole, promícháme a opékáme společně s masem. Po chvilce rozhrneme maso a fazole ke kraji pánve a nalijeme na střed nastrouhaná rajčata a po chvilce opět vše promícháme. Poté přidáme šafrán, který na kousku volného dna pánve lehce orestujeme, a vše opět promícháme. Přidáme mletou papriku, zamícháme, zalijeme celou pánev vodou a necháme asi 25 min vařit. Přidáme barvivo, necháme pár minut provařit a přidáme větvičky rozmarýnu. Povaříme a vyjmeme rozmarýn z pánve. Stejnoměrně zasypeme rýží, zamícháme a necháme dusit bez dalšího míchání. Po cca 20 minutách vypneme a necháme 5 minut dojít. Nazdobíme větvičkami rozmarýnu a citrónem nakrájeným na čtvrtky.

sofrito-de-paella-valenciana-1805153410.jpg

PÁROVÁNÍ VÍN a SÝRŮ

zdroj: www.winefolly.com

pairing-1710185653.jpg

RECEPTY - RYBÍ KONZERVY

Spaghetti à la marinière
Ingredience:
250 g špaget
1 plechovka tuňáka
1 plechovka srdcovek v jejich vlastní šťávě (šťávu ponechat),
1 plechovka z mušlí (slávek) ve vlastní šťávě,
1 dl. olivového oleje,
1 - 2 lžíce mouky,
250 ml rybího vývaru,
1 bobkový list,
1/2 cibule, 1 stroužek česneku,
1 červená paprika,
1 malé rajče
sůl, bílý pepř
nadrobno nakrájená hladkolistá petrželka.

Příprava:

Nakrájíme cibuli a papriku najemno a lehce osmažíme na olivovém oleji. Přidáme nadrobno nakrájený česnek a rajče a hned jak se směs promíchá vsypeme mouku. Intenzivně mícháme cca 2 minuty, aby mouka nezačala hnědnout. Postupně, za stálého míchání, zalijeme rybím vývarem a šťávou s mušlí. Osolíme a opepříme podle chuti. Přidáme tuňáka, srdcovky, slávky a bobkový list, necháme vařit po dobu 5 minut. Mezitím si uvaříme špagety 'al dente'. Smícháme s hotovou směsí. A servírujeme posypané petrželí. Další varianta je posypat strouhaným natvrdo uvařeným vejcem či sýrem. 

POUŽITÉ SUROVINY V TOMTO RECEPTU:
Tuňák Vigilante
Slávky ve vlastní štávě
Srdcovky ve vlastní šťávě
Olivový olej 1° de Cortijero

receespaguetis-1701164845.jpg

BARVY VÍNA

Restaurace, bary a vlastně všichni obchodníci a konzumenti vína klasifikují víno jako bílé, růžové a červené. Nicméně poznávat barvu vína je daleko složitější. Pozorování barvy vína může být cenným vodítkem pro určování stáří vína, hodnocení jeho kvality a hlavně se barvou můžete orientovat při slepých degustacích.

Kompletní barevná škála vín ukazuje 36 unikátních odstínů červených, bílých a růžových vín, které jsou uspořádány dle odstínu a intenzity. Použijte tuto tabulku k seznámení s barevnými tóny barevného spektra, které můžete pozorovat ve skleničce a naučte se specifickou terminologii, která se používá k popisu barvy vína.

Nezapomeňte víno hodnotit na bílé podložce!

color-of-wine-chart-winefolly-1701142405.jpg

POZNEJTE CAVU

Cava je španělské šumivé víno vyráběné klasickou metodou jako Champagne, navíc nese ochrannou známkou označení původu DO Cava. Může se vyrábět pouze v oblastech s tímto označením. Není tomu tedy jako u klasických vinařských regionů, 'oblastí' DO Cava je ve Španělsku více. Nejznámějším producentem tohoto nápoje je především katalánská oblast Penedés.

Tento nápoj byl poprvé oficiálně představen na světové výstavě v Paříži roku 1868 a tehdy se dělal pouze z klasických francouzských odrůd. Po roce 1887 se v Penedésu znovu zavedlo pěstování původních domácích odrůd (bílých) a tehdy získala cava svůj originální charakter. V roce 1972 pak byla ustanovena Regulační rada pro šumivá vína a ta vymezila pravidla pro užívání ochranné známky 'Vino de Cava'. Povolené oblasti pro pěstování Cavy jsou: Aragonie, Baskicko, Kastillie a León, Katalánsko, Extremadura, Navarra, La Rioja a Valencie.

Výroba Cavy je stejná jako u špampaňského (metoda Champenoise), tedy metoda druhotného kvašení v lahvi. Nejčastěji používané odrůdy pro výrobu Cavy jsou Macabeo, Parellada, Xarel•lo (= tyto tři se řadí mezi autochtotní odrůdy) a Chardonnay, povolené jsou ale i Pinot Noir, Subirat, Garnacha, Monastrell či Trepat..

zdroj: www.winefolly.com

cavainfo-1701104352.jpg

ŠPANĚLSKÉ VINAŘSKÉ REGIONY

Na této mapě se dozvíte, kde se přesně nachází všechny španělské vinařské regiony. Mimo to jsou zde vyznačené odrůdy, které jsou se v dané oblasti tradičně pěstují a také styl vína, který nejčastěji region produkuje.

zdroj: www.winefolly.com

map-of-spain-wine-regions-big-1701095747.png

KATEGORIE ŠPANĚLSKÝCH VÍN

Dle doby, kterou vína stráví zráním na barikovém sudu a poté v lahvi ve vinařství, se dělí do následujících kategorií:

Vino Joven (Mladé víno): Víno neleží na dřevěných barikových sudech, jsou to jedno nebo dvou letá vína, která si zachovávají svůj ovocný charakter. Zadní etiketa je zelená a obvykle neuvádí rok sklizně. Popřípadě se uvádí termín Cosecha (sklizeň) a rok sklizně.

Vino Crianza: Musí být nejméně dva roky ve sklepě, z nichž alespoň jeden rok musí víno zrát v sudu. Pro bílá vína musí být minimální doba v sudu 6 měsíců. Zadní etiketa je červená a nese nápis 'Crianza' a rok sklizně.

Vino Reserva: Výběry z nejlepších ročníků, víno musí zůstat nejméně tři roky ve sklepě, z nichž alespoň jeden rok musí zrát v sudech. Pro bílá vína doba stárnutí je dva roky, z nichž nejméně 6 měsíců musí ležet v sudu. Zadní etiketa je obdobná nese nápis 'Reserva' rok sklizně.

Víno Gran Reserva: se vyrábí z výjimečných ročníků a musí zůstat alespoň 5 let ve sklepě. Z toho alespoň dva roky v sudu a tři roky v lahvi. Bílá vína musí mít alespoň čtyři roky, z toho nejméně 6 měsíc musí ležet v sudu. Zadní etiketa pak nese název 'Gran Reserva' a rok sklizně.

Vino de Autor: autorské víno, vinař není povinen dodržovat stanovené doby zrání daného vína, víno má na zadní etiketě označení Cosecha a rok sklizně.

V jiných španělských oblastech je kategorizace obdobná, každopádně se minimální doby zrání se mohou lišit.

wine-sheets-1701145258.png

Rychlý kontakt

Jméno a e-mail jsou povinná políčka.