0
     

Košík je prázdný

Carmelo Rodero - Španělsko

carmelo-1611092737.jpg
Carmelo Rodero pochází z již čtvrté generace rodiny pěstitelů z oblasti Pedrosa de Duero (DO Ribera del Duero). Carmelovi praprarodiče vyráběli víno ve starém tradičním vinařství do té doby, než prarodiče založili Spolek Pedrosa de Duero. Carmelo vždy ctil tradici svojí rodiny, a proto začal pěstovat víno na vlastních vinicích. Po několika letech vlastnil 50 ha vinic a hrozny prodával například i slavnému vinařství Vega Sicilia. S vědomím, že velká vína jsou založena na kvalitě hroznů, se Carmelo rozhodl vsadit na svoji budoucnost a v roce 1990 založil vinařství Bodegas Rodero. Již od prvního ročníku 1991 byla všem jeho vínům udělována vysoká hodnocení na celosvětových soutěžích a veletrzích, což jenom potvrzuje kvalitu těchto vín.

Spolu s manželkou Elenou se nyní do chodu vinařství zapojují i Carmelovy dvě dcery – Beatriz a María. Beatriz, jeho starší dcera, vystudovala vinohradnictví na vysoké škole ve Španělsku a enologii na univerzitě v Bordeaux, a díky tomu teď vede technické oddělení vinařství. Není pochyb, že svou vášeň pro víno zdědila od svého otce.

Celý příběh Bodegas Rodero začal vinicemi. Krok za krokem koupili pozemek a osázeli ho vinnou révou místo obilovin, vždy v sousedství Pedrosa de Duero. Dnes rodina vlastní 103 hektarů vinic. Pedrosa de Duero, která se nachází v samém srdci DO Ribera del Duero, je nejjižnější oblast s vinicemi ve výšce okolo 750 – 850 m. n. m. Extrémní klimatické podmínky jsou rozhodující pro kvalitu hroznů a styl vín. Oblast s převážně mírnými teplotami střídá od prosince do března chladná zima se silnými větry. Léta jsou horká s minimem srážek, což je velmi důležitý faktor během procesu pěstování vína. I když je většina půdy jílovitá, najdeme zde i vápenaté půdy, chudé na organické látky a mírně zásadité.

Obvyklá hustota výsadby se pohybuje kolem 2500 hlav na hektar, se stejnými vzdálenostmi mezi jednotlivými keři vinné révy. Vinice jsou tak dokonale seřazené a je tedy možné pohodlně provádět všechny práce na vinici.

Jednou z největších výhod Bodegas Rodero je bezesporu výroba vín z hroznů pouze z vlastních vinic. Nejstarší z nich, obhospodařovaná rodinou po mnoho let, je vysázená nejčistším klonem původní odrůdy Tempranillo s názvem Tinto del País. S tímto klonem se naroubovaly všechny vinice, které vinařství vlastní. Sklizeň je asi 500 000 kg hroznů ročně. Kvůli zvláštní péči o každý hrozen a kontrole je výnos 4000 kg révy na hektar. Důkladné sledování v každém kroku procesu výroby vína je rozhodující pro získání vín, která mají rádi: kulatá, silná, dobře vyvážená a elegantní. Bodegas Rodero pěstují víno na vlastních vinicích více než 40 let a to je důvod, proč perfektně znají jeho potřeby a vlastnosti.

Rychlý kontakt

Jméno a e-mail jsou povinná políčka.