0
     

Košík je prázdný

CEPA 21 - Španělsko

cepa-1611092950.jpg
CEPA 21 je nový ambiciózní projekt z řady projektů rodiny Morových, majitelů Bodegas Emilio Moro – jednoho z nejreprezentativnějších výrobců vína v oblasti Ribera del Duero. Cílem tohoto projektu bylo vybudovat moderní, funkční až minimalistické vinařství, které vzniklo na základě zájmu několika přátel podílet se na výrobě vína s Morovou rodinou. Podmínky do vstupu projektu CEPA 21 byly velmi prozaické: společník projektu musí být milovníkem vína, přítel Morovy rodiny, a musí vložit do projektu finance, suma ovšem v tomto případě není rozhodující. Zajímavé je, že projektu se zúčastňuje řada známých umělců a sportovců, např. fotbalista Ronaldo.

Cepa 21 je čirým příkladem vinařské revoluce, která se v posledních letech ve Španělsku odehrává. Celkový design vinařství se snaží zprostředkovat podstatu a image vína, které se zde vyrábí. Vykresluje principy jako je vyrovnanost, elegance, harmonie, střízlivost a přesnost. Volba umístění stavby na malém výběžku splňuje dva estetické cíle. Zaprvé, stavba by měla být vnímána jako harmonická součást krajiny, zejména při pohledu z nedalekého města Aranda de Duero; a zadruhé, výhodně navržená místa ve vinařství umožňují nádherný výhled na okolní vinice a zejména na údolí Duero.

Vinařství sídlí uprostřed asi 50 ha vinic vlastní odrůdy Tinto Fino (nejčistší klon odrůdy Tempranillo). Je moderně vybavené, aby umožnilo přinést to nejlepší z této světově unikátní odrůdy. Údolí, v němž se vinice nachází, je vytvořeno na velkém, starobylém geologickém podloží z období třetihor tvořeného hlínou, písky a jíly. Vinice jsou vysázeny ve výšce 780 – 850 metrů nad mořem. Základní charakteristiku vinic tvoří pozemky se správnou expozicí a půda s minimální úrovní aktivního vápence, která produkuje v krátkém vegetačním období. Tato kritéria byla předmětem důkladného sledování půdy ještě před zahájením výsadby. Mezi další analyzované prvky patří organické látky, dusík, fosfor, draslík, mikroprvky a těžké kovy. Po pochopení původu a složení půdy jsou pak specialisté ve vinařství schopni lépe se starat o životní prostředí, vinnou révu a především o půdu samotnou.

Vzniklé nové víno – Cepa 21 – se orientuje na spotřebitele, kteří mají jisté znalosti a zároveň jsou otevření k poznávání nových degustačních charakteristik, a kteří ocení jemnost a elegantnost vína.

Rychlý kontakt

Jméno a e-mail jsou povinná políčka.