0
     

Košík je prázdný

La Maison Penet - Francie

alexandre-penet-logo-1706142604.png

Maison Penet hospodaří na 6 hektarech vlastních vinic, které se nacházejí na skvělých polohách vesnic Verzenay a Verzy. Zdejší vinice jsou klasifikovány jako Grand Cru, patří tedy mezi oněch 10% nejlepších vinic celé Champagne. Historie domu je velmi dlouhá: rodina Chardonnet se výrobou vína ve Verzenay zabývala už v 17.století a Penetovi své první vinice ve Verzy zakoupili během fran-couzské revoluce. Ten pravý rozjezd však přišel až v letech 1930, kdy se vedení ujímají Gilbert a Désiré Penetovi a zejména 1951, kdy manželé kupují od známého domu Mumm sklepy z 19. století. Jako starosta Verzy pak Emile a jeho žena Marguerite na svém zámku hostí mnoho významných osobností, například Ch.de Gaulla a jeho spolupracovníky. V roce 1980 už patří Maison Penet-Chardonnet mezi největší vinařské domy z Verzy.

Alexandre Penet, není typickým vinařem oblasti Champagne, ale nakonec proč ne, vždyť on sám jím ani být nechce. A daří se mu to, alespoň soudě podle mínění tisku, kde bývá označován za "pracujícího umělce". Odborným tiskem byl také označen za "jeden z největších objevů v Montagne de Reims za posledních dvacet pět let". Alexandre vyrostl ve vesnici Verzy, tedy v obci, jejíž vinice se těší klasifikaci Grand Cru. Zde se sice od svého dědečka i otce naučil umění vyrábět šampaňská, avšak svůj vlastní život směřoval jinam. Pak se ale do Verzy vrací a to se zcela jasnou představou o tom, čeho by rád dosáhl - navázat na 400 letou rodinnou tradici a vyrábět skvělé víno. Samozřejmě nejen bez malolaktické fermentace (tak, jak bylo v rodině doposud zvykem), ale také s minimálním, anebo raději žádným přidaným cukrem. Má tak v úmyslu podtrhnout charakter vín pocházejících z rodinných vinic ve Verzy a Verzeney. Obojí není jednoduché, neboť zcela odbourat jablečno-mléčné kvašení a vzdát se cukru v expedičním likéru může mít za následek vína z příliš vysokou kyselostí, ale díky

pečlivé výrobě a trpělivosti (většinu vín nechává ležet velmi dlouhou dobu na kalech) nakonec Alexandre uspěl. Nastartoval tak nový standard v segmentu luxusních šampaňských. Jeden z držitelů titulu Master of Wine poznamenal, že degustace jeho vín byla jednou z nejvýjimečnějších degustací celé jeho dlouhé kariéry.


Rychlý kontakt

Jméno a e-mail jsou povinná políčka.