PAELLA VALENCIANA RECEPT
Suroviny (Španělé uvádí 4 - 5 porcí, ale je to spíše 5 - 7)
100 ml Olivový olej Extra Virgen
1000 g kuřecí maso (kousky s kostí)
500 g králičí maso (kousky)
100 g kuřecí játra (nemusí být)
350 g zelené fazolové lusky (velké, ploché)
150 g čerstvé velké bílé fazole
400 g rajčata
500 g rýže kulatozrnná, nejlépe „Bomba“ El Avion DO
Sůl
1/2 lžíce Mletá sladká paprika Roja El Avion
Šafrán El Avion (cca 15 snítků)
Potravinářské barvivo ze šafránu El Avion
2 větvičky rozmarýnu
2 citróny
Cca 3 l vody
Postup:
Nalámeme si fazolové lusky na kousky 6-8 cm dlouhé, kraje odstraníme. Na struhadle nastrouháme napůlená rajčata a slupku vyhodíme. Do středu pánve nalijeme olivový olej a počkáme, až se olej rozpálí. Olej osolíme vložíme kousky masa, také osolíme a opékáme do zlatova, poté přidáme kuřecí játra. Jakmile je vše do zlatohněhněda opečené, přidáme na střed pánve nalámané fazolové lusky, chvilku poté fazole, promícháme a opékáme společně s masem. Po chvilce rozhrneme maso a fazole ke kraji pánve a nalijeme na střed nastrouhaná rajčata a po chvilce opět vše promícháme. Poté přidáme šafrán, který na kousku volného dna pánve lehce orestujeme, a vše opět promícháme. Přidáme mletou papriku, zamícháme, zalijeme celou pánev vodou a necháme asi 25 min vařit. Přidáme barvivo, necháme pár minut provařit a přidáme větvičky rozmarýnu. Povaříme a vyjmeme rozmarýn z pánve. Stejnoměrně zasypeme rýží, zamícháme a necháme dusit bez dalšího míchání. Po cca 20 minutách vypneme a necháme 5 minut dojít. Nazdobíme větvičkami rozmarýnu a citrónem nakrájeným na čtvrtky.
PÁROVÁNÍ VÍN a SÝRŮ
zdroj: www.winefolly.com
RECEPTY - RYBÍ KONZERVY
Spaghetti à la marinière
Ingredience:
250 g špaget
1 plechovka tuňáka
1 plechovka srdcovek v jejich vlastní šťávě (šťávu ponechat),
1 plechovka z mušlí (slávek) ve vlastní šťávě,
1 dl. olivového oleje,
1 - 2 lžíce mouky,
250 ml rybího vývaru,
1 bobkový list,
1/2 cibule, 1 stroužek česneku,
1 červená paprika,
1 malé rajče
sůl, bílý pepř
nadrobno nakrájená hladkolistá petrželka.
Příprava:
Nakrájíme cibuli a papriku najemno a lehce osmažíme na olivovém oleji. Přidáme nadrobno nakrájený česnek a rajče a hned jak se směs promíchá vsypeme mouku. Intenzivně mícháme cca 2 minuty, aby mouka nezačala hnědnout. Postupně, za stálého míchání, zalijeme rybím vývarem a šťávou s mušlí. Osolíme a opepříme podle chuti. Přidáme tuňáka, srdcovky, slávky a bobkový list, necháme vařit po dobu 5 minut. Mezitím si uvaříme špagety 'al dente'. Smícháme s hotovou směsí. A servírujeme posypané petrželí. Další varianta je posypat strouhaným natvrdo uvařeným vejcem či sýrem.
POUŽITÉ SUROVINY V TOMTO RECEPTU:
Tuňák VigilanteSlávky ve vlastní štávě
Srdcovky ve vlastní šťávě
Olivový olej 1° de Cortijero
BARVY VÍNA
Restaurace, bary a vlastně všichni obchodníci a konzumenti vína klasifikují víno jako bílé, růžové a červené. Nicméně poznávat barvu vína je daleko složitější. Pozorování barvy vína může být cenným vodítkem pro určování stáří vína, hodnocení jeho kvality a hlavně se barvou můžete orientovat při slepých degustacích.
Kompletní barevná škála vín ukazuje 36 unikátních odstínů červených, bílých a růžových vín, které jsou uspořádány dle odstínu a intenzity. Použijte tuto tabulku k seznámení s barevnými tóny barevného spektra, které můžete pozorovat ve skleničce a naučte se specifickou terminologii, která se používá k popisu barvy vína.
Nezapomeňte víno hodnotit na bílé podložce!
POZNEJTE CAVU
Cava je španělské šumivé víno vyráběné klasickou metodou jako Champagne, navíc nese ochrannou známkou označení původu DO Cava.
Může se vyrábět pouze v oblastech s tímto označením. Není tomu tedy jako u klasických vinařských regionů, 'oblastí' DO Cava je ve Španělsku více. Nejznámějším producentem tohoto nápoje je především katalánská oblast Penedés.
Tento nápoj byl poprvé oficiálně představen na světové výstavě v Paříži roku 1868 a tehdy se dělal pouze z klasických francouzských odrůd. Po roce 1887 se v Penedésu znovu zavedlo pěstování původních domácích odrůd (bílých) a tehdy získala cava svůj originální charakter. V roce 1972 pak byla ustanovena Regulační rada pro šumivá vína a ta vymezila pravidla pro užívání ochranné známky 'Vino de Cava'. Povolené oblasti pro pěstování Cavy jsou: Aragonie, Baskicko, Kastillie a León, Katalánsko, Extremadura, Navarra, La Rioja a Valencie.
Výroba Cavy je stejná jako u špampaňského (metoda Champenoise), tedy metoda druhotného kvašení v lahvi. Nejčastěji používané odrůdy pro výrobu Cavy jsou Macabeo, Parellada, Xarel•lo (= tyto tři se řadí mezi autochtotní odrůdy) a Chardonnay, povolené jsou ale i Pinot Noir, Subirat, Garnacha, Monastrell či Trepat..
zdroj:
www.winefolly.com
ŠPANĚLSKÉ VINAŘSKÉ REGIONY
Na této mapě se dozvíte, kde se přesně nachází všechny španělské vinařské regiony. Mimo to jsou zde vyznačené odrůdy, které jsou se v dané oblasti tradičně pěstují a také styl vína, který nejčastěji region produkuje.
zdroj: www.winefolly.com
KATEGORIE ŠPANĚLSKÝCH VÍN
Dle doby, kterou vína stráví zráním na barikovém sudu a poté v lahvi ve vinařství, se dělí do následujících kategorií:
Vino Joven (Mladé víno): Víno neleží na dřevěných barikových sudech, jsou to jedno nebo dvou letá vína, která si zachovávají svůj ovocný charakter. Zadní etiketa je zelená a obvykle neuvádí rok sklizně. Popřípadě se uvádí termín Cosecha (sklizeň) a rok sklizně.
Vino Crianza: Musí být nejméně dva roky ve sklepě, z nichž alespoň jeden rok musí víno zrát v sudu. Pro bílá vína musí být minimální doba v sudu 6 měsíců. Zadní etiketa je červená a nese nápis 'Crianza' a rok sklizně.
Vino Reserva: Výběry z nejlepších ročníků, víno musí zůstat nejméně tři roky ve sklepě, z nichž alespoň jeden rok musí zrát v sudech. Pro bílá vína doba stárnutí je dva roky, z nichž nejméně 6 měsíců musí ležet v sudu. Zadní etiketa je obdobná nese nápis 'Reserva' rok sklizně.
Víno Gran Reserva: se vyrábí z výjimečných ročníků a musí zůstat alespoň 5 let ve sklepě. Z toho alespoň dva roky v sudu a tři roky v lahvi. Bílá vína musí mít alespoň čtyři roky, z toho nejméně 6 měsíc musí ležet v sudu. Zadní etiketa pak nese název 'Gran Reserva' a rok sklizně.
Vino de Autor: autorské víno, vinař není povinen dodržovat stanovené doby zrání daného vína, víno má na zadní etiketě označení Cosecha a rok sklizně.
V jiných španělských oblastech je kategorizace obdobná, každopádně se minimální doby zrání se mohou lišit.