Co je to vlastně klasický vermut?
Vermut (vermouth, vermú) je tradičním španělským fermentovaným nápojem, oblíbeným nejvíce v 70. letech nejen v Katalánsku. Zde se vyrábí nejtradičněji z odrůd Macabeo, Garnacha či Pedro Ximénez. Základní víno se infuzuje směsí bylin a koření a dolihovává (fortifikuje) se pálenkou z hroznů (orujo). Poté zraje kratší či delší dobu v dřevěných sudech. Dobrý vermut by měl být zároveň svěží i hutný, hořký i sladký a ovocný i oříškový. Vše v dokonalé harmonii. Po delším úpadku naštěstí díky nové generaci a vzkvétající barové kultuře zažívá vermut svůj velký návrat.
Vermut se objevuje v několika stylech. Suchý i bianco styl, místní ale nejraději pijí sladší červený neboli „Rojo“. Největší výrobu najdeme ve městě Reus v Katalánsku, které je nazýváno srdcem španělského vermutu po více než století. Španělské vermuty Rojo se docela liší od těch italských, jsou lehčí, méně hořké a chuťově sladší (i když obvykle obsahují až o 30 % méně cukru než italská rossa) a vyznačují se převládající chutí pomerančů a středomořských bylin.
Vermut se tradičně podává v širší, středně velké sklenici nebo v „longovce“ s velkým kusem ledu a klínem pomeranče, někdy i s olivami. Je neodmyslitelným společníkem tapas.

PAELLA VALENCIANA RECEPT
Suroviny (Španělé uvádí 4 - 5 porcí, ale je to spíše 5 - 7)
100 ml Olivový olej Extra Virgen
1000 g kuřecí maso (kousky s kostí)
500 g králičí maso (kousky)
100 g kuřecí játra (nemusí být)
350 g zelené fazolové lusky (velké, ploché)
150 g čerstvé velké bílé fazole
400 g rajčata
500 g rýže kulatozrnná, nejlépe „Bomba“ El Avion DO
Sůl
1/2 lžíce Mletá sladká paprika Roja El Avion
Šafrán El Avion (cca 15 snítků)
Potravinářské barvivo ze šafránu El Avion
2 větvičky rozmarýnu
2 citróny
Cca 3 l vody
Nalámeme si fazolové lusky na kousky 6-8 cm dlouhé, kraje odstraníme. Na struhadle nastrouháme napůlená rajčata a slupku vyhodíme. Do středu pánve nalijeme olivový olej a počkáme, až se olej rozpálí. Olej osolíme vložíme kousky masa, také osolíme a opékáme do zlatova, poté přidáme kuřecí játra. Jakmile je vše do zlatohněhněda opečené, přidáme na střed pánve nalámané fazolové lusky, chvilku poté fazole, promícháme a opékáme společně s masem. Po chvilce rozhrneme maso a fazole ke kraji pánve a nalijeme na střed nastrouhaná rajčata a po chvilce opět vše promícháme. Poté přidáme šafrán, který na kousku volného dna pánve lehce orestujeme, a vše opět promícháme. Přidáme mletou papriku, zamícháme, zalijeme celou pánev vodou a necháme asi 25 min vařit. Přidáme barvivo, necháme pár minut provařit a přidáme větvičky rozmarýnu. Povaříme a vyjmeme rozmarýn z pánve. Stejnoměrně zasypeme rýží, zamícháme a necháme dusit bez dalšího míchání. Po cca 20 minutách vypneme a necháme 5 minut dojít. Nazdobíme větvičkami rozmarýnu a citrónem nakrájeným na čtvrtky.

PÁROVÁNÍ VÍN a SÝRŮ
zdroj: www.winefolly.com

RECEPTY - RYBÍ KONZERVY
Spaghetti à la marinière
Ingredience:
250 g špaget
1 plechovka tuňáka
1 plechovka srdcovek v jejich vlastní šťávě (šťávu ponechat),
1 plechovka z mušlí (slávek) ve vlastní šťávě,
1 dl. olivového oleje,
1 - 2 lžíce mouky,
250 ml rybího vývaru,
1 bobkový list,
1/2 cibule, 1 stroužek česneku,
1 červená paprika,
1 malé rajče
sůl, bílý pepř
nadrobno nakrájená hladkolistá petrželka.
Příprava:
POUŽITÉ SUROVINY V TOMTO RECEPTU:
Tuňák Vigilante
Slávky ve vlastní štávě
Srdcovky ve vlastní šťávě
Olivový olej 1° de Cortijero

BARVY VÍNA

POZNEJTE CAVU
zdroj: www.winefolly.com

ŠPANĚLSKÉ VINAŘSKÉ REGIONY
Na této mapě se dozvíte, kde se přesně nachází všechny španělské vinařské regiony. Mimo to jsou zde vyznačené odrůdy, které jsou se v dané oblasti tradičně pěstují a také styl vína, který nejčastěji region produkuje.
zdroj: www.winefolly.com

KATEGORIE ŠPANĚLSKÝCH VÍN
