Cava Giró Ribot UMA Gran Reserva Brut 2014
Cava Giró Ribot UMA ročníková Cava
Odrůdy: 40% Xarel·lo 40% Chardonnay 20% Pinot Noir
Celková produkce 15.000 lahví
Alkohol 11,5 %
Kyseliny 4,0 g/l; Zbytkový cukr 5 g/l
Tato Cava byla inspirovaná noční oblohou a souhvězním Velké medvědice, ve španělštině Ursa Major.
Sklizeň probíhá ručně do 20 kg plastových beden od poloviny srpna do konce září. Hrozny pocházejí ze starých vinic (20-25 let), které mají nízkou výnosnost. Vyrobeno s velkou péčí za pomocí nejnovějších technologií. Hrozny jsou odstřapeny a následně proběhne kriomacerace pro získání primárních aromat hroznů. Kvašení probíhá v nerezových tancích při velmi nízkých teplotách, 12-14 ° C, za účelem získání plného potenciálu sekundárních vůní. Po smíchání vína dochází k druhotnému kvašení v lahvi tradiční metodou 50 měsíců. Pro tohle šumivé víno se používají vybrané kvasinky s vysokým potenciálem pro autolýzu, což je proces, který pomůže ve víně vytvořit sametovou texturu, která hladí při pití na patře.
Zářivá, slámově žlutá barva. Jemné a perzistentní perlení. Díky delšímu stárnutí můžeme cítit náznaky kompotovaného ovoce a delikántní vůni pečiva. Živá, energická a i přes svou vyrzálost stále svěží cava. Vynikajicí rovnováha mezi kyselinou a cukrem. Na patře je bohatá, krémová a dobře strukturovaná. Tato pečlivě zpracovaná cava krásně doprovodí sofistikovanější pokrmy z bílého masa, ryb či plodů moře. Skvěle se kombinuje s bílým pečivem, ovocnými koláči a sušeným ovocem. Hodí se i jako exkluzivní aperitiv. Spolu s atraktivní etiketou nadchne opravdu každého milovníka šumivých vín. Teplota pro podávání mezi 5 - 7 ºC.