Vína z oblasti Jura
Vinařská oblast Jura se nachází mezi Burgundskem a Švýcarskem. Chladné klima této oblasti pomáhá vzniku vín podobných těm z Burgundska. Sklizeň často probíhá až v říjnu.
Nejvíce se oblast ve vinařském světě proslavila jako místo vzniku skvělých šumivých vín, vyráběných metodou Champenoise. Pod označením Crémant du Jura tedy najdeme šumivé víno nejen z odrůdy Chardonnay.
Jurská tichá vína jsou velmi specifická. Nejznámějším vínem je takzvané žluté víno, vin jaune, jehož výrobní proces je velmi podobný postupu při výrobě sherry. Pro vin jaune se používá odrůda Savagnin. Dalšími pěstovanými odrůdami jsou Poulsard, Trousseau a Chardonnay. Z Chardonnay, Poulsardu a Savagninu se vyrábí víno vin de paille. Pod názvem Macvin du Jura se prodává vin de liquer.
Mezi oblíbená vína z oblasti Jura patří například značka Baud Père & Fils nebo Jérôme Arnoux.