Španělské vinařské regiony
Španělsko je 3. největším producentem vína na světě a historie jeho výroby sahá do dob starověkého Říma. Tato země je velmi rozmanitá co se týče odrůd, stylů vína a regionů. Pojďte s námi prozkoumat zásadní vinařské oblasti a pochopit, jakými víny jsou nejvíce proslavená.
Vína jako taková se dají (velmi zjednodušeně) kategorizovat dle doby, kterou stráví zráním na barikovém sudu:
Joven: Mladé víno, neleží na barikových sudech
Roble: Mladé víno, které již strávilo nějaký čas na barikovém sudu, ovšem ještě nesplňuje pravidla pro kategorii Crianza
Crianza: Bylo stařeno v barikovém sudu, obvykle 12 měsíců a poté ještě stejnou dobu na lahvi.
Reserva: Víno zůstává alespoň tři roky ve vinařství, z nichž zraje alespoň 12 měsíců v barikovém sudu, zbytek v lahvi.
Gran Reserva: vyrábí se pouze z výjimečných ročníků. Zůstává alespoň pět let ve vinařství, z toho alespoň 24 měsíců v sudu a zbytek v lahvi.
Vino de Autor: autorské víno, vinař není povinen dodržovat stanovené doby zrání daného vína.
Tato kategorizace se může v rozdílných regionech mírně lišit.
- Rioja
- Ribera del Duero
- Priorat
- Navarra
- Cava
- Rías Baixas
- Rueda
- Jumilla
- Cigales
- Castilla y León
- Castilla La Mancha
- Ribera del Guadiana
- Catalunya
- Bierzo
- Somontano
- Baskicko
Nejprodávanější
Crianza založená na odrůdě Cabernet Sauvignon z 25 starých vinic. Víno zrálo 12 měsíců na amerických barikových sudech, je plné a ovocné s kořeněnými tóny. AKCE! (PŮV. CENA...