OTEVŘENO PO - PÁ, 10:00 - 16:00

Párování vína s jídlem

Párování vína s jídlem se ze začátku může zdát složité a proto vám vždy rádi poradíme jaké víno k vašemu jídlu vybrat. Párování vás pak určitě bude bavit. Správné spojení vína a jídla vytváří rovnováhu mezi složkami pokrmu a charakteristikami vína. Tyto osvědčené metody vám určitě pomůžou, když začínáte spárováním, ovšem nebojte se experimentovat:

  • Víno by mělo mít stejnou intenzitu chuti jako jídlo
  • Víno by mělo být kyselejší než jídlo / sladší než jídlo
  • Červená vína se spíše hodí k masům s výraznou chutí (hovězí, zvěřina)
  • Bílá vína se nejlépe hodí k lehkým masům (ryba, drůbež)
  • Vína s větší tříslovinou se hodí k tučnějším pokrmům
  • Víno je lepší párovat s omáčkou (pokud je dominantní, např. šípková) než s masem

Tabulka základních 6 chutí - modré čáry naznačují shody chutí, šedé střety chutí.

parovani-chute

Typy párování
Při kontrastním párování se vytváří rovnováha mezi kontrastními chutěmi. Souladné párování vytváří rovnováhu zesílením sdílených chuťových složek.

  • bílá, šumivá a růžová vína se více hodí ke kontrastnímu párování
  • červená vína se více hodí k souladnému párování

*Příklad obojího párování : Těstoviny se sýrovou omáčkou
Kontrastní – Bílé víno s vysokou kyselinou se doplní s tučnou složkou omáčky. Např. Pinot Grigio.
Souladné – Krémovost pokrmu doladí víno se smetanovými tóny. Např. Chardonnay či Viognier.

 

VYSVĚTLITVKY PIKTOGRAMŮ

Tyto piktogramy najdete v krátkém popisu u jednotlivých vín.

 tabulka piktogramy párování


 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz