Párování vína s jídlem
Párování vína s jídlem se ze začátku může zdát složité a proto vám vždy rádi poradíme jaké víno k vašemu jídlu vybrat. Párování vás pak určitě bude bavit. Správné spojení vína a jídla vytváří rovnováhu mezi složkami pokrmu a charakteristikami vína. Tyto osvědčené metody vám určitě pomůžou, když začínáte spárováním, ovšem nebojte se experimentovat:
- Víno by mělo mít stejnou intenzitu chuti jako jídlo
- Víno by mělo být kyselejší než jídlo / sladší než jídlo
- Červená vína se spíše hodí k masům s výraznou chutí (hovězí, zvěřina)
- Bílá vína se nejlépe hodí k lehkým masům (ryba, drůbež)
- Vína s větší tříslovinou se hodí k tučnějším pokrmům
- Víno je lepší párovat s omáčkou (pokud je dominantní, např. šípková) než s masem
Tabulka základních 6 chutí - modré čáry naznačují shody chutí, šedé střety chutí.
Typy párování
Při kontrastním párování se vytváří rovnováha mezi kontrastními chutěmi. Souladné párování vytváří rovnováhu zesílením sdílených chuťových složek.
- bílá, šumivá a růžová vína se více hodí ke kontrastnímu párování
- červená vína se více hodí k souladnému párování
*Příklad obojího párování : Těstoviny se sýrovou omáčkou
Kontrastní – Bílé víno s vysokou kyselinou se doplní s tučnou složkou omáčky. Např. Pinot Grigio.
Souladné – Krémovost pokrmu doladí víno se smetanovými tóny. Např. Chardonnay či Viognier.
VYSVĚTLITVKY PIKTOGRAMŮ
Tyto piktogramy najdete v krátkém popisu u jednotlivých vín.