Vína z oblasti Madeira
Madeira je portugalské souostroví v Atlantském oceánu se statusem autonomní oblasti. Na Madeiře žije 271 400 obyvatel, hlavní město je Funchal. Madeira patří mezi celoročně vyhledávané turistické lokality. Světově proslulé jsou novoroční oslavy s velkolepým ohňostrojem, dojímavé scenérie, nádherná flóra a hlavně madeirské víno.
Historie vína z Madeiry je datována již od sedmnáctého století. V nejrůznějších publikacích o madeirských vínech se uvádí, že první odrůdou pěstovanou na ostrově byla Malvasia. Nezůstala však rozhodně jedinou odrůdou.
Víno je pěstováno v příslušných oblastech na podloží místně nazývaném „poios“, které se rozpíná podél pobřeží až dolů k moři, přičemž kopíruje stupňovitý charakter terénu, vhodný pro nejlepší adaptaci jednotlivých odrůd vína, nicméně vždy v mírných výškách a poblíž moře. Pro získání kvalitního vína Madeira jsou mimo kvalitu a zralost hroznů nesmírně důležité i další faktory, jako jsou kontrolované kvašení, pečlivý proces postupného zahřívání a uskladnění v dřevěných sudech k dosažení správného věku. Dalšími důležitými faktory pak jsou: dospívání vína ve zralých sudech a kontrolovaná vhodná teplota.
Víno se sklízí od posledního týdne v srpnu do konce září a výnos sklizně se každým rokem různí. Nejvěhlasnějšími odrůdami s nejstarší tradicí jsou: Sercial, Verdelho, Boal, Malvazia, Terrantez a Moscatel. Vedle těchto jsou zde ještě autorizované druhy známé jako Bastardo, Complexa, Deliciosa, Listrao, Negra Mole a Triunfo.
Mezi oblíbená vína z oblasti Madeira patří například značka D'Oliveiras.