CENTVM VITIS tubus
Kód: VAL-CV-TBSouvisející produkty
Detailní popis produktu
Bodegas Valdelana - CENTVM VITIS tubus
100% Tempranillo
Alc.: 14,5 % obj.
Toto víno bylo vyrobeno z odrůdy hroznů Tempranillo a Graciano. Graciano je původní odrůda oblasti Rioja. Navzájem se tyto dvě odrůdy dokonale doplňují a slibují dobrý potenciál pro dlouhé zrání.
Vinice pro víno Centvm Vitis je unikátní. Jedná se o více než 140 let starou vinici, jejíž keře vinné révy jsou na původních autochtonních podnožích, ne na amerických! Vinice byla velmi chudá, plná kamenů a díky těmto nehostinným podmínkám na přelomu 19.a 20. století řádicí révokaz Fyloxera keře nenakazil, a vinice tak přežívá dodnes.
Fermentace probíhá mezi 28 a 30 °C. Malolaktická fermentace v nových sudech z francouzského dubu Allier. Poté zůstává v sudu po dobu 10 měsíců s pravidelným přečerpáváním (metoda trasiega).
Jasná čistě červená barva s fialovým ráfkem. Na nose je velmi svěží, elegantní s intenzivními tóny červeného ovoce, jako jsou maliny, jahody a rybíz.
V ústech je víno velmi chutné, ovocné, se sladkým pocitem při polknutí. Dokonale vyvážené víno s atraktivním závěrem a dlouhou dochutí. Jedná se o unikátní víno, které je nutné dekantovat pro provzdušnění minimálně 30 minut před konzumací. Doporučená teplota podávání 18 - 20 °C.
Dobře se kombinuje se všemi tradičními španělskými pokrmy, zejména s červeným masem a zvěřinou. Hodí se také k čokoládovým dezertům. Toto víno však bude skvělé i samostatně na závěr výborné večeře.
Toto víno bylo označené jako nejlepší španělské charakteristické víno roku 2008.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Červené víno |
---|---|
Region, země: | Rioja (ESP) |
Druh: | Červené |
Obsah cukru: | Suché |
Typ vína: | Vino de Autor |
Ročník: | 2013 |
Odrůda: | Tempranillo |
Objem: | 0,75 l |
Zrání: | Barikový sud |
Vinařství Valdelana a naše nabídka vín
Rodina Valdelana hospodaří na svých pozemcích v Elciego již od XVI. století. Od tohoto momentu se také datuje aktivita rodiny Valdelana ve světě révy a vína. V roce 1860 zemřel tehdejší majitel bodegy následkem CO2, plynu, který se uvolňuje během alkoholového kvašení. V roce 1950 dědeček Pedro vynaložil velké úsilí na rozšíření svých vinic. Později otec Isidoro s pýchou vzpomíná na své dobrodružné začátky, když v roce 1974 uvedl na trh první láhve vína s etiketou Valdelana. Nejstarší dokument bodegy pochází z 12. listopadu 1583. To je datum, kdy za vlády Filipa II. Elciego získalo nezávislost na Laguardii. Za tuto nezávislost španělský král ovšem inkasoval peníze a džbány vína, které pocházely ze sklepů Elciega.
V současné době je majitelem bodegy Juan Jesús Valdelana, který vstoupil do vinařského světa v roce 1980, když koupil svoje první vinice v Elciego a tím rozšířil rodinné vinařství. V roce 1989 byl vybrán spolu s dalšími 14 vinaři z oblasti Rioja Alavesa ke studiu vinohradnictví, vinařství a marketingu a v roce 1991 získává titul enologa. Je to právě on, kdo realizuje poslední rozšíření bodegy a tak se pouští za novými cíli na základě znalostí a moudrosti vinařů jeho rodiny.
Lokalizace Bodegas Valdelana patří do jedné ze tří podoblastí, které mohou používat označení původu Rioja DOCa, a to podoblasti 'Rioja Alavesa'. Nachází se mezi řekou Ebro a pohořím Sierra Cantabria. Půda v této oblasti je jílovito vápenatá, s velmi vysokým procentem (cca 48%) vápence. V tak chudé půdě a navíc vystavené tzv. vodnímu stresu, jediné rostliny, které přežijí, jsou olivovník a vinná réva. Přítomnost pohoří Sierra Cantabria, chrání celou oblast před studenými větry ze severu a tím vytváří mikroklima vynikající pro pěstování kvalitních hroznů. Orientace zóny se nazývá face-to-sun, tj. východ-západ, takže sluneční svit je neustálý, což podporuje dosažení optimální zralosti hroznů. Proto hrozny sklizené v oblasti Rioja Alavesa jsou malé s velmi silnou a tvrdou slupkou, s velkou koncentrací a jen nízkým obsahem vody. Což znamená, že vína z těchto hroznů jsou ovocná, jak ve vůni tak i v chuti, mají vysokou koncentraci barvy a jsou velmi chutná, vyvážená, zakulacená a bez ostrostí. Toto všechno je v důsledku jejich nízké kyselosti (typem půdy) a vysokým obsahem alkoholu (působením slunečního záření na rostliny a vodním stresem).