Emilio Moro Vendimia Seleccionada
Kód: MOR-VSSouvisející produkty
Detailní popis produktu
Emilio Moro - Vendimia Seleccionada
100% Tinto Fino (Tempranillo)
Alc.: 14,5 % obj.
Bodegas Emilio Moro vyrábí víno, jehož hrozny pochází pouze z původních rodinných pozemků. Ty byly vždy základním pilířem pro vznik skvělých, velkých vín. Víno se vyrábí jen v těch nejlepších ročnících a pečlivá selekce hroznů mu propůjčují název Vendimia Seleccionada. Lahev zdobí malovaná původní etiketa, která se objevila již na ročníku 1989 a otevřela cestu skvělým vínům z Ribera del Duero.
Vendimia Seleccionada pochází z hlinitých půd starých vinic s jihozápadní orientací, z okolí Pesquera de Duero. Bylo vyrobeno z hroznů odrůdy Tempranillo speciálně vybraných technickým oddělením. Fermentace probíhá v nerezových tancích při kontorlované teplotě po dobu 30 dnů. Následně víno zraje v barikových sudech z francouzského dubu. Víno bylo vyrobeno s maximálním respektem k místnímu terroir.
Víno syté, tmavě červené barvy. Na nose je intenzivní, přímé s ovocným základem, velkou elegancí a pokud ho budete pít v optimálním bodě zralosti, vyniká skvělou rovnováhou mezi primárními vůněmi a kořenitými tóny, typickými pro zrání v sudu. Ve sklenici se postupně otevírají velmi elegantní a komplexní tóny, aniž by víno přišlo o svůj charakteristický, ovocný základ. V ústech prezentuje skvělé tělo, podpořené bohatou, avšak velmi zakulacenou a pocitově sladkou tříslovinou. Skvěle vyvážená kyselinka v závěru s lahodnou a velmi dlouhou dochutí.
Hodí se k červenému masu a tradičním pokrmům z pece (mléčné jehně, sele). Skvěle si ho ale vychutnáte i samostatně k dobré večeři, či sýrům. Doporučená teplota podávání 14-16 °C.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Červené víno |
---|---|
Region, země: | Ribera del Duero (ESP) |
Druh: | Červené |
Obsah cukru: | Suché |
Typ vína: | Vino de Autor |
Ročník: | 2019 |
Odrůda: | Tempranillo |
Objem: | 0,75 l |
Zrání: | Barikový sud |
Vendimia Seleccionada degustace
Vinařství Emilio Moro a naše nabídka vín
Zakladatel a vizionář Emilio Moro se narodil roku 1932. Událost, která stála na počátku vinohradnické odysey rodiny Morových. V tomto roce byla také zasazena historická vinice Finca Resalso.
V průběhu let Emilio sbíral kvalitní štěpy vína – pouze takové, které za to opravdu stály, aby je poté mohl vysadit na nových vinicích. Tím vznikly jiné typy hroznů s osobností, kterou chtěl vpravit i do svých vín. V současné době je tato činnost známá jako „clonal selection“. José Moro, současný prezident Bodegas Emilio Moro, se rozhodl učinit další velký krok a tedy až roku 1987 uvedl na trh víno, kterému jeho otec a dědeček zasvětili celý život.
V roce 1989 se zrodila značka Emilio Moro a vína s tímto názvem na etiketě se přidala mezi sortiment vín s označením kvality původu Ribera del Duero D.O. Dodnes je tento „první“ ročník nejreprezentativnějším vínem vinařství.
Roku 1998 vzniká Malleolus a opouští se od značení vín dle kategorie Crianza, Reserva a Gran Reserva a to z důvodu, aby si každé z vín zachovalo svoji osobnost a charakter pod svojí vlastní značkou: Finca Resalso, Emilio Moro a Malleolus.
V Bodegas Emilio Moro je klíčová víra v práci. Tvoří jednotný tým - rodinu, která sdílí stejný sen již po 3 generace. José Moro je jasným příkladem, když vzpomíná na své dětství: ”..když to vnímáte od malička, tu péči, starost, oběť…máte hřejivý pocit hrdosti na vaši rodinu, který zůstane po celý život.“ Práce, oběť a pokora jsou základem snu, kterého se rodině Moro podařilo dosáhnout.
Vinařství se zavazuje kvalitě svých výrobních procesů, ochraně životního prostředí a pokroku směrem k budoucnosti. Musí být efektivní, ale zároveň musí být uctiví ke svému okolí. Nepochybují o tom, že kvalita vín Emilio Moro záleží právě na respektování země.
Emilio Moro je rodinné vinařství, které prosperuje již 3 generace. Vinice se nachází v oblasti Pasquera de Duero, vesnici s obrovskou vinařskou tradicí. V roce 1989 získává ocenění DO Nové vinařství slavnostně otevřené roku 2000 se rozkládá na ploše 3.500 m2, je dokonale vybavené a nabízí nové služby jako například prohlídky pro návštěvníky i s průvodcem. Vzniká možnost prodeje produktů přímo ve vinařství a návštěva vlastní restaurace.
Vinice se rozkládají ve výšce 750 až 1000 m nad mořem, což jim dává výrazný charakter a temperament. Dále to je složení půdy (hlína a jíl) spolu s klimatem, které umožňují vznik jedinečných rostlin a ovoce. Tato síla se přenáší přes pěstovaní, výrobu, zrání až po udržování v lahvi. Možná to je důvod, proč jsou vína Emilio Moro taková, jaká jsou – s vlastní osobností a duší.
Vinařství v současné době obhospodařuje vinné révy pěstované jak v Pasquera de Duero, tak v dalších oblastech provincie Burgos jako jsou Nava a Valdezate, v srdci Ribera del Duero. V oblasti jsou suchá léta a dlouhé tvrdé zimy. Všechny hrozny tohoto vinařství byly roubovány a vysázeny s odrůdou Tinto Fino, vynikajícím klonem hroznů Tempranillo. Robustní a hutný styl Morových vín Malleolus a jejich zřetelné minerální tóny nastavily v západní části Ribera del Duero měřítko. Kvalita jejich vín neustále stoupá. Vinařství obhospodařuje 60 ha vinic a roční produkce je 425.000 lahví prvotřídních vín. Emilio Moro je otcem nového klonu Tinto Fino, jehož bobule jsou menší velikosti. To je důvod, proč Morova vína mají intenzivní barvu, neboť rmut má daleko více slupek, než je běžné. V Ribera del Duero se obvykle sklízí maximálně 7 tun vína z jednoho hektaru, Moro však sklízí pouze 3-4 tuny na hektar. Nejstarší vinohrady jsou 88 let staré. Macerace vín probíhá 20-30 dní v závislosti na kvalitě hroznů a zvláštností je používání sudů barrique v objemu 500 l, ve složení 80% francouzský a 20% americký dub. Nutno zmínit, že nadace Emilio Moro si dala za cíl též pomoc při získávání pitné vody v Africe.
→ PŘEJÍT DO OBLASTI RIBERA DEL DUERO