Exedra Negre Amphora
Kód: GG-EXE-NSouvisející produkty
Detailní popis produktu
Bodegas Puiggrós - Exedra Negre Amphora
100% Garnatxa Negra
Alc.: 14,5 % obj.
Víno pochází z vinic vysázených v nadmořské výšce 650 m v okolí n Òdeny (Barcelona). Půda je zde vápenitá a minerální. Hrozny se sbírají ručně do malých, 10kg boxů obvykle začátkem října. Fermentace probíhá částečně v nerezových tancích a částečně v hliněných amforách. Malolaktická fermentace a další staření se pak už odehrává pouze v amforách o objemu 380 nebo 720 litrů, po dobu alespoň 10 měsíců. Po celou tuto dobu víno leží na kalech. Jedná se o organické, nefiltrované víno.
Krásná, třešňově červená barva, lehce průhledná, ale velmi jiskrná. Na nose velmi výrazné, exploze ovocných tónů čerstvých malin, jahod, lesních bobulí a karamelu. Na patře je víno elegantní, harmonické a svěží. Kromě ovocné chuti zde najdeme tón bylin a mineralitu. Velmi lehce se pije díky skvěle vyvážené kyselince.
Víno se hodí k pokrmům z rýže, těstovinám, zvěřině v lehčí úpravě, dušeným pokrmům a vyzrálým sýrům. Doporučená teplota podávání 15 – 17 °C.
Víno získalo v místní soutěži „Guía de vins de Catalunya“ 9,54 bodů z 10.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Červené víno |
---|---|
Region, země: | Catalunya (ESP) |
Druh: | Červené |
Obsah cukru: | Suché |
Typ vína: | Especial |
Ročník: | 2020 |
Odrůda: | Garnacha |
Objem: | 0,75 l |
Zrání: | Amfora |
Vinařství Puiggrós a naše nabídka vín
Od roku 1843 vyrábí tato rodina víno pro vlastní spotřebu na farmě Cal Pau Palomas v Òdena, region Anoia, Barcelona. S velkým nadšením se rozhodli obnovit vinice a upravit statek pro vytvoření malého vinařství Bodegas Puiggròs.
Projekt, který se zrodil s představou vyrábět jedinečná vína z autochtonních odrůd ze znovu obnovené révy zapomenuté v čase.
Filozofie vinařství je založena na principu „terroir“, udržování a obnově odrůd z původních katalánských vinic. Jejich snem je vyrábět vysoce kvalitní vína, která odrážejí výraz jejich země a kde se odráží jejich vášeň a cit k vínu.
Kvalita je jejich hlavním cílem a je také oporou veškeré práce v Bodegas Puiggròs. Z tohoto důvodu je celý proces od výroby až po hotová vína pečlivě analyzován.
Sklizeň probíhá výhradně ručně a sbírá se do 20 kg beden, které jsou vykládány u třídícího stolu, aby se zajistilo, že všechny hrozny dorazí do výroby celé a zcela zdravé.
Všechny nerezové nádrže mají systém regulace teploty, chlazení a ohřevu. Vyrábí také vína zrající v hliněných nádobách "Amfóra" o objemu od 380 litrů do 700 litrů. Kapacita depozitů se pohybuje od 1400 litrů do 3000 litrů a hrozny z každé vinice jsou nezávisle vinifikovány v různých nádržích, nebo Amfórách.
Vína z každé vinice vyžadují vinifikaci „na míru“ podle konkrétních odrůd.
Provádí předfermentační maceraci za studena, fermentaci a postfermentační maceraci s periodickými analýzami a kontrolami kvality v nerezových tancích a také v hliněných Amforách. Jakmile jsou tyto procesy dokončeny, vína jsou umístěna přímo do barikových sudů 300/500 litrů z jemně strukturovaného francouzského dubu a hliněných Amfór. Jablečno-mléčná fermentace a zrání probíhá ve stejných sudech / Amfórách. Zrání těchto vín se liší podle odrůdy hroznů mezi 12 a 18 měsíci.
Vinice Bodegas Puiggròs, které se nacházejí převážně v Òdeně v nadmořské výšce 450 a 650 metrů, mají zvláštní klima díky své jedinečné geografii, orientaci a okolnímu podnebí: středomořské a kontinentální. Pozemky v této oblasti jsou převážně jílovité a vápencové s křídou v podloží, s fyzikálními a chemickými odlištnostmi, které z nich dělají zemi s vlastní osobitostí. Vegetativní cyklus je dlouhý a zrání je jemné, dlouhé a komplexní. To je klíč ke kvalitativnímu potenciálu této oblasti.
Bodegas Puiggròs pěstuje odrůdy Sumoll, Garnacha Negra, Garnacha Blanca a Cariñena.