Finca Loranque Cencibel
Kód: FL-CENSouvisející produkty
Detailní popis produktu
Finca Loranque - Vino de Parcela Cencibel
100% Cencibel (místní název pro klon odrůdy Tempranillo)
Alc.: 14,5 % obj.
Jedna parcela - jedno víno. Tak se zrodil Finca Loranque Cencibel, víno vyrobené výhradně z hroznů vinice Valle de la República, která díky svým půdním a mikroklimatickým vlastnostem produkuje hrozny s velkou osobitostí. Vinná réva je stará přes 20 let a byla vysázena na 2 ha půdy vybrané enologem s ohledem na faktory jako je orientace a půdní edafologické vlastnosti. Produkce je omezena na maximálních 5,5 kg na hektar.
Ruční sklizeň hroznů v jejich optimální zralosti. Aby se hrozny dostaly do vinařství neporušené, sklízí se do malých 15 kg boxů brzy ráno z důvodu zajištění nízké teploty. První třídění probíhá již ve vinici a druhá, ještě důkladnější selekce pak ve vinařství na třídících stolech. Fermentace probíhá v nerezových tancích při kontrolované teplotě max. 27 °C. K finálnímu zrání víno putuje na 15 měsíců do barikových sudů z francouzského dubu. Poté ještě leží minimálně 12 měsíců na lahvi, než opustí vinařství.
Intenzivní rubínově červená barva s fialovými odlesky. Hutné avšak velmi čisté napohled. Dobře koncentrované víno s širokou škálou vůní, jako jsou tóny sladkého červeného ovoce, čokolády a kávy. Překvapivě podmanivé s velkým výrazem. Na pozadí jemné tóny vanilky a oříšků. V chuti bohaté a velmi dobře strukturované se sladkými, kulatými tříslovinami a dlouhou dochutí.
Doporučujeme párovat se zvěřinou, dušenými pokrmy, hovězím masem, embutidos (klobásy, jamón apod.), či pokrmy z pece. Hodí se také k vyzrálým sýrům. Doporučená teplota podávání je 16 – 18 °C.
Toto víno nese známku Organické víno.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Červené víno |
---|---|
Region, země: | Castilla La Mancha (ESP) |
Druh: | Červené |
Obsah cukru: | Suché |
Typ vína: | Vino de Autor |
Ročník: | 2016 |
Odrůda: | Cencibel |
Objem: | 0,75 l |
Zrání: | Barikový sud |
Vinařství Finca Loranque a naše nabídka vín
Finca Loranque se nachází na velmi známých půdách v okolí oblasti Toledo. Vyrábí zde škálu vín, kdy každé z nich má svojí jedinečnou osobnost a výrazný charakter terroir, na pozadí staleté vinařské tradice. Cílem Finca Loranque je obnovit vinařskou historii v jejich regionu, která je kulturou výroby vína charakterizována, vrátit této oblasti slávu, kterou vždy měla, a dodat vínům osobitost a uznání.
Na vlastních pozemcích bylo vybráno 42 hektarů pro osázení révou odrůdy Syrah, Cabernet Sauvignon, Tempranillo a Merlot. Ty v průběhu let prokázaly, že zde dokáží produkovat hrozny vysoké koncentrace a kvality.
Uvnitř historické výrobní haly s mudéjarskými cihlami a typickými zdmi v toledském stylu se nachází také původní kazetový strop, který prochází místnostmi pro zpracování a staření vína. Použití dřeva nechává vyniknout krásnou historickou architekturu a prostoru dodává celkovou vzdušnost. V tomto místě leží 700 barikových sudů vyrobených z francouzského, amerického a maďarského dubu. Vzhledem k tomu, že bodega a celé její okolí bylo pečlivě zrestaurováno, bylo vinařství uznáno jako kulturní památka.
Historie výroby vína zde spadá až do období Římanů. Ze středověku pak pochází mnoho dědických listin, dokazujících význam lordstva Loranque El Grande, pěstujících vinnou révu, která patřila k těm nejvyhledávanějším pro výrobu vín na panský dvůr v Toledu.
Později v 18. století se šlechtický rod hrabat Armíldez z Toleda rozhodl vybudovat vinařství ve francouzském stylu s cílem produkovat kvalitní vína. Vína se vyráběla převážně z autochtonní odrůdy Garnacha v tradičních kónických nádobách z pálené hlíny. Systém umístění nádob umožňoval maceraci vína, což v těchto dobách nebylo úplně běžné. Díky důmyslné architektuře bodegy bylo možné víno vyrábět při regulované teplotě, a to díky více než metr silným stěnám a dokonalé ventilaci, která byla způsobena výškou a orientací budovy.
Potomci hraběte Floridablanca byli vlastníky Finca Loranque až do roku 1982. Poté se panství rozhodla koupit rodina obchodníků Díaz Bermejo s cílem obnovit staleté tradice výroby vína a uvádět na trh jedinečné produkty výjimečné kvality. Ke spolupráci proto přizvali zkušeného enologa Pabla Eguzkizu.
→ PŘEJÍT DO OBLASTI CASTILLA LA MANCHA