OTEVŘENO PO - PÁ, 10:00 - 16:00

SEDA DE ORO Reserva

Kód: VAL-SEDA
Značka: Valdelana
2 480 Kč
Skladem

Seda de Oro (zlaté hedvábí) získalo ocenění Nejlepší Tempranillo světa v soutěži AWC Vienna. Pochází z unikátní stoleté vinice (přežila nákazu fyloxera).

 

hovězí masorybydezertyvyzrálé sýry

Detailní informace

Detailní popis produktu

Bodegas Valdelana - Seda de Oro Reserva

100% Tempranillo
Alc.: 14,5 % obj.

Seda de Oro, neboli „zlaté hedvábí“ je víno, které vytvořil Juan Valdelana. Víno ročníku 2016 získalo ocenění Nejlepší Tempranillo světa v mezinárodní soutěži AWC Vienna. Hrozny pochází z nejstarších rodinných vinic, které byly vysázeny praprarodiči. Jsou unikátní to vinice, které díky tomu, že byly vysázeny mezi kameny přežily fyloxeru.

Vinice: Stoleté vinice vysázené v Elciegu kolem roku 1920, vápenito-hlinitá půda
Výroba: Selekce střapců z různých keřů. Ruční sběr do beden. Spontánní kvašení ve francouzských dubových kádích. Víno zrálo 24 měsíců v barikových sudech a 18 měsíců leželo na lahvi.

Velmi vysoká barevná intenzita, třešňově červený profil s černým lemováním. Na nose ucítíte mohutné a intenzivní černé ovoce jako je ostružina, borůvka, švestka. Osobitá mineralita s balzamikovými tóny. Dobře zakomponované tóny dřeva s jemnými květinovými tóny, které se mísí s kakaem a kořením. V chuti hedvábné s jemnými tříslovinami. Široké a elegantní s výrazným tělem. Nezapomenutelná dlouhá dochuť.

Krásné víno, které se perfektně kombinuje se všemi druhy grilovaného masa a ryb. Je vyrobeno tak, abyste si ho mohli vychutnat s jakýmkoli typem gastronomie. Doporučujeme párovat i s čokoládovými dezerty, sýry s kdoulovou marmeládou, lanýži a podobně. Teplota podávání je mezi 16 a 18 °C.

Doplňkové parametry

Kategorie: Červené víno
Region, země: Rioja (ESP)
Druh: Červené
Obsah cukru: Suché
Typ vína: Reserva
Ročník: 2016
Odrůda: Tempranillo
Objem: 0,75 l
Zrání: Barikový sud

Vinařství Valdelana a naše nabídka vín

valdelana

Rodina Valdelana hospodaří na svých pozemcích v Elciego již od XVI. století. Od tohoto momentu se také datuje aktivita rodiny Valdelana ve světě révy a vína. V roce 1860 zemřel tehdejší majitel bodegy následkem CO2, plynu, který se uvolňuje během alkoholového kvašení. V roce 1950 dědeček Pedro vynaložil velké úsilí na rozšíření svých vinic. Později otec Isidoro s pýchou vzpomíná na své dobrodružné začátky, když v roce 1974 uvedl na trh první láhve vína s etiketou Valdelana. Nejstarší dokument bodegy pochází z 12. listopadu 1583. To je datum, kdy za vlády Filipa II. Elciego získalo nezávislost na Laguardii. Za tuto nezávislost španělský král ovšem inkasoval peníze a džbány vína, které pocházely ze sklepů Elciega.

Valdelana

V současné době je majitelem bodegy Juan Jesús Valdelana, který vstoupil do vinařského světa v roce 1980, když koupil svoje první vinice v Elciego a tím rozšířil rodinné vinařství. V roce 1989 byl vybrán spolu s dalšími 14 vinaři z oblasti Rioja Alavesa ke studiu vinohradnictví, vinařství a marketingu a v roce 1991 získává titul enologa. Je to právě on, kdo realizuje poslední rozšíření bodegy a tak se pouští za novými cíli na základě znalostí a moudrosti vinařů jeho rodiny.

Lokalizace Bodegas Valdelana patří do jedné ze tří podoblastí, které mohou používat označení původu Rioja DOCa, a to podoblasti 'Rioja Alavesa'. Nachází se mezi řekou Ebro a pohořím Sierra Cantabria. Půda v této oblasti je jílovito vápenatá, s velmi vysokým procentem (cca 48%) vápence. V tak chudé půdě a navíc vystavené tzv. vodnímu stresu, jediné rostliny, které přežijí, jsou olivovník a vinná réva. Přítomnost pohoří Sierra Cantabria, chrání celou oblast před studenými větry ze severu a tím vytváří mikroklima vynikající pro pěstování kvalitních hroznů. Orientace zóny se nazývá face-to-sun, tj. východ-západ, takže sluneční svit je neustálý, což podporuje dosažení optimální zralosti hroznů. Proto hrozny sklizené v oblasti Rioja Alavesa jsou malé s velmi silnou a tvrdou slupkou, s velkou koncentrací a jen nízkým obsahem vody. Což znamená, že vína z těchto hroznů jsou ovocná, jak ve vůni tak i v chuti, mají vysokou koncentraci barvy a jsou velmi chutná, vyvážená, zakulacená a bez ostrostí. Toto všechno je v důsledku jejich nízké kyselosti (typem půdy) a vysokým obsahem alkoholu (působením slunečního záření na rostliny a vodním stresem).

 


 

→ PŘEJÍT DO OBLASTI RIOJA

 


 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz