Španělské vinařské regiony
Španělsko je 3. největším producentem vína na světě a historie jeho výroby sahá do dob starověkého Říma. Tato země je velmi rozmanitá co se týče odrůd, stylů vína a regionů. Pojďte s námi prozkoumat zásadní vinařské oblasti a pochopit, jakými víny jsou nejvíce proslavená.
Vína jako taková se dají (velmi zjednodušeně) kategorizovat dle doby, kterou stráví zráním na barikovém sudu:
Joven: Mladé víno, neleží na barikových sudech
Roble: Mladé víno, které již strávilo nějaký čas na barikovém sudu, ovšem ještě nesplňuje pravidla pro kategorii Crianza
Crianza: Bylo stařeno v barikovém sudu, obvykle 12 měsíců a poté ještě stejnou dobu na lahvi.
Reserva: Víno zůstává alespoň tři roky ve vinařství, z nichž zraje alespoň 12 měsíců v barikovém sudu, zbytek v lahvi.
Gran Reserva: vyrábí se pouze z výjimečných ročníků. Zůstává alespoň pět let ve vinařství, z toho alespoň 24 měsíců v sudu a zbytek v lahvi.
Vino de Autor: autorské víno, vinař není povinen dodržovat stanovené doby zrání daného vína.
Tato kategorizace se může v rozdílných regionech mírně lišit.
-
Rioja
-
Ribera del Duero
-
Priorat
-
Navarra
-
Cava
-
Rías Baixas
-
Rueda
-
Jumilla
-
Cigales
-
Castilla y León
-
Castilla La Mancha
-
Ribera del Guadiana
-
Catalunya
-
Bierzo
-
Somontano
-
Baskicko
Nejprodávanější

Lehké ovocné víno vhodné ke každodennímu pití. Zrálo 4 měsíce v dubových sudech. Ve vůni černé lesní ovoce – moruše a ostružina.

Moderní styl růžového vína z odrůd Tempranillo a Verdejo se sametovou chutí a vůní květin.

Víno stařené v amforách. Dobrá rovnováha mezi teplými tóny medu a ovoce a kyselými tóny citrusové kůry a minerality. Plné, svěží a elegantní.AKCE! (PŮV. CENA 496,-)

Plné, ovocné víno, dobře vyvážené s příjemným tříslem. Aroma čerstvého červeného ovoce a lehký závan dřeva.